Røntgenbilleder på privathospital

Røntgenbilleder kan bidrage til en diagnose om dine knogler, fx ved brud. Røntgenbilleder kan i princippet også anvendes til andre dele og vævsdele i kroppen, men røntgen bruges oftest til at undersøge knogler.

CPH DIA tilbyder røntgen-undersøgelser af:

• Alle led og knogler i kroppen (f.eks. skulder, overarm, hænder, hofteled, knæ og fødder)
• Rygsøjlen
• Brystkassen (lunger og hjerte)

Før undersøgelsen

Du behøver ikke at forberede dig før en røntgenundersøgelse. Det område, der skal fotograferes, skal altid være bart.

Selve undersøgelsen

Hos CPH Dia vil en af vores radiografer informere dig om selve undersøgelsen.  Der bliver typisk taget 1, 2 eller 3 billeder i forskellige vinkler af det område, der skal undersøges. En røntgenundersøgelse tager mellem 5-15 minutter, og du kan tage hjem lige efter undersøgelsen. 

Mulige bivirkninger og komplikationer

Der er ingen smerter eller ubehag forbundet med røntgenundersøgelser.

Stråling og risiko

Ved røntgenundersøgelser tilstræber vi altid at bruge den mindst mulige stråledosis.

Røntgenstråling er generelt forbundet med en meget lille risiko for at udvikle kræft over en længere årrække. Stråledosis måles i millisievert (mSv). Et røntgenbillede af brystkassen giver ca. 0,1 mSv. Til sammenligning får alle danskere i gennemsnit en naturlig stråledosis på ca. 3 mSv om året. Denne stråling stammer fra radon, jordskorpen, fødevarer samt kosmisk stråling. 

Røntgenbillede af en kvindes fod

Graviditet og røntgen

Graviditet

Hvis du er gravid, er man meget tilbageholdende med at udføre en røntgenundersøgelse. Du bør sammen med din læge vurdere, om undersøgelsen kan vente.

Hvis du er kvinde og i alderen 12-50 år, vil radiografen altid spørge dig, om du er gravid. Det er et lovkrav og derfor en fast procedure.