MR-scanning på privathospital

MR-scanning kaldes også MRI (Magnetisk Resonans Imaging) og er en af de mest avancerede undersøgelsesmetoder indenfor billeddiagnostik.

CPH Dia tilbyder MR-scanning af:

• Hjernen
• Rygsøjle / Rygmarven
• Led (fodled, knæled, skulderled, albueled,
   håndled og hofteled)
• Bløddele (muskler, fedtknuder, svulster)
• Galdeveje (MRCP)

Hele kroppen kan scannes – dog kun ét område ad gangen.

Før undersøgelsen

Ingen metal på kroppen eller i tøjet

MR-scanneren er i princippet en stor magnet, og derfor må der ikke være metalgenstande i nærheden. Tag derfor ikke tøj på med lynlåse og metalknapper, og husk at tømme dine lommer. Du må heller ikke have smykker, ure, piercinger og bøjle-bh på, mens du undersøges. Hvis du bærer overvågningsudstyr eller har akupunkturnåle på kroppen, skal det også fjernes inden undersøgelsen.

Vi anbefaler, at du ikke medbringer smykker og andre værdigenstande til MR-scanning.

Mad, drikke og medicin

Du må spise og drikke som normalt og tage din sædvanlige medicin, medmindre du har fået oplyst andet i indkaldelsesbrevet eller af din henvisende læge.

Selve MR-scanningen

Hos CPH Dia vil en af vores radiografer informere dig før selve undersøgelsen. Vi sørger også for at hjælpe dig til rette, så du nemmere kan ligge behageligt og roligt i undersøgelsens enkelte scannings-sekvenser (del-scanninger). Hver sekvens varer op til fem minutter.

Scanningen varer typisk mellem 15 og 45 minutter samlet. Hvis du får kontrastvæske, skal du slappe af i venteområdet i 30 minutter efter scanningen.

Brug af kontrastvæske

Ved nogle typer undersøgelser anvender vi MR-kontrastvæske (gadolinium) for bedre at kunne adskille de forskellige vævstyper fra hinanden. Væsken indføres i blodbanen via en tynd nål, som radiografen anlægger i albuebøjningen.  

Mulige bivirkninger og komplikationer

MR-scanning er ufarligt og stort set uden bivirkninger.

Hvis der anvendes MR-kontrastvæske til undersøgelsen (se ovenfor), vil du kunne mærke et lille stik i albuebøjningen, når den tynde nål anlægges. Derudover er undersøgelsen smertefri. 

I yderst sjældne tilfælde kan man få en allergisk reaktion overfor kontrastvæsken. I sådanne tilfælde er vores radiografer og speciallæger i nærheden for at holde øje og hjælpe.

Kan alle blive MR-scannet?

De fleste kan undersøges i en MR-scanner. Der er kun få undtagelser:

  • De fleste kan undersøges i en MR-scanner. Der er kun få undtagelser:

    • Hvis du ikke kan ligge fladt og stille på ryggen i scanneren
    • Hvis du er gravid i 0. – 3. måned
    • Hvis du har pacemaker eller andre magnetiske metalgenstande i kroppen
    • Hvis du har klaustrofobi (angst for lukkede rum). Dog kan beroligende medicin ofte hjælpe – tal med din læge