MR-scanning på privathospital
MR-scanning kaldes også MRI (Magnetisk Resonans Imaging) og er en af de mest avancerede undersøgelsesmetoder indenfor billeddiagnostik.
CPH Dia tilbyder MR-scanning af:
• Hjernen
• Rygsøjle / Rygmarven
• Led (fodled, knæled, skulderled, albueled,
håndled og hofteled)
• Bløddele (muskler, brusk og sener)
Hele kroppen kan scannes – dog kun ét område ad gangen.
Før undersøgelsen
Ingen metal på kroppen eller i tøjet
MR-scanneren er i princippet en stor magnet, og derfor må der ikke være metalgenstande i nærheden. Tag derfor ikke tøj på med lynlåse og metalknapper, og husk at tømme dine lommer. Du må heller ikke have smykker, ure, piercinger og bøjle-bh på, mens du undersøges. Hvis du bærer overvågningsudstyr eller har akupunkturnåle på kroppen, skal det også fjernes inden undersøgelsen.
Vi anbefaler, at du ikke medbringer smykker og andre værdigenstande til MR-scanning.
Mad, drikke og medicin
Du må spise og drikke som normalt og tage din sædvanlige medicin, medmindre du har fået oplyst andet i indkaldelsesbrevet eller af din henvisende læge.
Selve MR-scanningen
Hos CPH Dia vil en af vores radiografer give dig den fornødne information før selve undersøgelsen. Radiografen sørger også for at hjælpe dig til rette, så du nemmere kan ligge behageligt og stille gennem hele undersøgelsen.
Scanningen varer typisk mellem 15 og 45 minutter samlet og består af flere korte sekvenser af 2 -5 minutters varighed. Læs mere her.
Brug af kontrastvæske
Ved nogle typer undersøgelser anvendes der MR-kontrastvæske (gadolinium) for bedre at kunne adskille de forskellige vævstyper fra hinanden. Væsken indføres i blodbanen via en tynd nål, som radiografen anlægger i albuebøjningen.
Mulige bivirkninger og komplikationer
MR-scanning er ufarligt og stort set uden bivirkninger.
Hvis der anvendes MR-kontrastvæske til undersøgelsen (se ovenfor), vil du kunne mærke et lille stik i albuebøjningen, når den tynde nål anlægges. Derudover er undersøgelsen smertefri.
I yderst sjældne tilfælde kan man få en allergisk reaktion overfor kontrastvæsken. I sådanne tilfælde er vores radiografer og speciallæger i nærheden for at holde øje og hjælpe.
Kan alle blive MR-scannet?
De fleste kan undersøges i en MR-scanner. Der er kun få undtagelser:
- Hvis du ikke kan ligge fladt og stille på ryggen i scanneren
- Hvis du er gravid i 0. – 3. måned
- Hvis du har pacemaker eller andre magnetiske metalgenstande i kroppen
- Hvis du har klaustrofobi (angst for lukkede rum). Dog kan beroligende medicin ofte hjælpe – tal med din læge