CT-scanning på privathospital
Hvad er en CT-scanning
CT-scanning (Computer Tomografi) er en avanceret røntgenundersøgelse, der kan danne et billede i tre dimensioner af det undersøgte område.
CT-scanningen kan anvendes til at undersøge hele kroppen, fx ved komplicerede knoglebrud, knogleforandringer, nyresten, betændelsestilstande og sygdomme i indre organer som blødninger og svulster. Læs mere her.
DIA tilbyder CT-scanning af:
- Hjernen
- Bihuler
- Lunger/ Brystkasse
- Mave/ Bughule
- Ryggen
- Bækken
- Knogler
- Nyre og urinveje (CT- urografi)
Før undersøgelsen
Mad, drikke og medicin
Du må spise og drikke som normalt og tage din sædvanlige medicin, medmindre du har fået oplyst andet i indkaldelsesbrevet eller af din henvisende læge.
Selve CT-scanningen
Hos CPH Dia vil en af vores radiografer informere dig før selve undersøgelsen. Under CT-scanningen ligger du på ryggen, typisk med armene oppe over hovedet. Det meste af din krop vil være udenfor scanneren. Vi sørger for at hjælpe dig til rette, så du nemmere kan ligge behageligt og roligt under scanningen.
Scanningen varer typisk mellem 5 og 20 minutter. Hvis du får kontrastvæske, skal du slappe af i venteområdet i 15 minutter efter scanningen og sørge for at drikke rigeligt resten af dagen.
Vi sætter pris på at du kommer i god tid.
Brug af kontrastvæske
Ved nogle typer CT-scanninger anvendes en væske med jodholdigt kontraststof. Kontrastvæsken indføres i blodbanen via en tynd nål, som radiografen anlægger i din albuebøjning.
Det vil være en fordel at møde op i t-shirt til undersøgelsen.
De fleste kan undersøges i en CT-scanner. Der er kun få undtagelser:
- Hvis du ikke kan ligge fladt og stille på ryggen i scanneren
- Hvis du er gravid (NB. Er du kvinde i alderen 12-55 år, vil radiografen spørge dig, om du er gravid. Det er et lovkrav)
- Hvis du har klaustrofobi (angst for lukkede rum). Beroligende medicin kan dog ofte hjælpe – tal eventuelt med din henvisende læge.
Mulige bivirkninger
Skal du have CT-kontrastvæske ved scanningen (se ovenfor), vil du kunne mærke et lille stik i albuebøjningen, når den tynde nål anlægges. Du vil typisk også mærke en ’varm’ følelse i kroppen, og nogle vil også få en metalsmag i munden. Begge dele forsvinder hurtigt.
I yderst sjældne tilfælde kan man få en allergisk reaktion overfor kontrastvæsken. I sådanne tilfælde er vores radiografer og speciallæger i nærheden for at holde øje og hjælpe.
Stråling og risiko
CT-scannerens røntgenstråling er forbundet med en meget lille risiko for at udvikle kræft over en længere årrække. Stråledosis måles i millisievert (mSv). Et røntgenbillede af brystkassen giver ca. 0,1 mSv. En CT-scanning af hele kroppen vil ca. give 10 mSv. Til sammenligning får alle danskere i gennemsnit en naturlig stråledosis på ca. 3 mSv om året. Denne stråling stammer fra radon, jordskorpen, fødevarer samt fra kosmisk stråling.
Vi bruger blyforklæder til medarbejdere og pårørende for at undgå unødig stråling. Medarbejdere vil ofte befinde sig bag en blyvæg, når CT-scanningen foretages.